Kategorier
Fra det danske mindretal

Løvebroderier

Bagest gipsplade med to slesvigske løver og de to daværende danske delegerede i den tyske rigsdag, Nic. Ahlmann og Hans A. Krügers berømte ord fra 1867: ”Vi er danske og vil vedblive at være danske”. Gipsplaketter med slesvigske løver hang i mange skoler og forsamlingshuse, og man kan også finde dem i private hjem.

Til venstre: Gæstebog med samme motiv og motto – fra et dansk hjem i Flensborg, senere Husum efter 1945. Højskolesangbog med tre rigsdanske løver. Har tilhørt en lærerinde på vestkysten. 1950'erne og 1960'erne.

Broderi i glas og ramme med to slesvigske løver, der holder et Dannebrog, samt ordene: Sydslesvig Frit!! Broderet i Husby i Angel i 1950. Et klart udtrykt genforeningshåb. Når udsagnet er forsynet med hele to udråbstegn, så skyldes det nu først og fremmest, at den dengang 12-årige pige, der broderede, var begyndt for langt til venstre. Så for at få balance i teksten, måtte der to udråbstegn til!

Yderst til højre Højskolesangbog med slesvigske løver og ordene: "Kæmp for alt, hvad du har kært." Har tilhørt en dansksindet mand på vestkysten. Ejeren identificerede sig med det danske i efterkrigstiden, mens broderen forblev tysk. Det er langt fra udsædvanligt i det dansk-tyske grænseland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *