Kategorier

Introduktion

Meget er skrevet og sagt om de nationale mindretal i det Sydslesvigske grænseland – men hvor meget er gjort håndgribeligt, fortællende og forståeligt for os selv, for vore lande, for Europa? Historien om mindretallene startede tilbage i 1920 hvor afstemningen og grænsedragningen i Slesvig blev foretaget.  Siden er grænselandet gået fra konflikt, krig og krav om grænseændringen til vore dages fredelige samarbejde. Der er skrevet meget om den politiske udvikling. Men ikke meget om kulturen og dagligliv i grænselandet, om hvordan det er at leve i et mindretal i hverdag og fest.

Fyrtårnet står i en have hos en dansk- tysk familie og er et symbol på den dansk- tyske identitet: De tyske kristne dyder (Glaube, Liebe, Hoffnung) samt de danske national farver og flag. Foto -Roald Christensen
Fyrtårnet står i en have hos en dansk- tysk familie og er et symbol på den dansk- tyske identitet: De tyske kristne dyder (Glaube, Liebe, Hoffnung) samt de danske national farver og flag. Foto -Roald Christesen

 

Derfor skal vi have fortalt en helt ny historie om det at bo i et grænseland. Det er en historie, der strækker sig lige fra europæisk storpolitik til hverdagen nord og syd for grænsen med dens kulturmøder og kulturforskelle, symboler og begivenheder. Det er en historie der skal fortælles på nye måder: udstillinger på museerne, film på nettet, i undervisning og medier. Men: Vi mangler i høj grad de konkrete vidnesbyrd: Tingene, dokumenterne, billederne, erindringerne, de personlige fortællinger – til fortælling og formidling – og til eftertiden!

Derfor er der blevet etableret et fælles tysk – dansk forskningsprojekt om grænselandets historie efter 1945 med særlig vægt på indsamling af dokumentation og erindringer, der kan fortælle om det danske og tyske mindretal samt om befolkningens liv og vilkår før og nu i et europæisk grænseland. Projektet kaldes for Projekt Mindretalsliv/Minderheitenleben.