Kategorier

Peter Plys og solen lyser vejen

af Anna Buck

Når urene bliver stillet om til vintertid, afholdes der i mange byer og landsbyer i Tyskland lanterneoptog. Også i det dansk-tyske grænseland ser man i oktober og november børn i enhver alder løbe rundt med deres papirlamper. Motiverne på lamperne er mangfoldige og afhængige af moden. Der findes stribede lanterner, runde med sole eller ansigter på, og endda nogle med Barbie, Peter Plys og filmstjerner. I nogle lanterner brænder der ægte stearinlys, i andre lyser batterilamper i stedet for. I små grupper løber børnene sammen med deres forældre eller lærere gennem gaderne og synger sange som ‘Ich gehe mit meiner Laterne’ oder ‘Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne’, som hele tiden bliver gentaget. 

Lanternefest Foto -Roald Christesen
Lanternefest Foto -Roald Christesen

Gamle traditioner overlever i institutioner    

Denne skik kan i den tidligere landsdel Slesvig blive ført tilbage til det 19. århundrede. Men der findes kun ganske få skriftlige beretninger over deres formidling. Ud fra den relevante litteratur, var det en kendt tradition hos de tyske børn. De organiserede deres optog selv, hvorved de yngre børn lærte lanternesangene af de ældre. Senere tog de tyske turist- og borgerforeninger denne skik op. Over tiden udviklede lanterneoptoget sig til en skik i institutionerne. Børnehaver, grundskoler og fritidshjem overtog for det meste optogenes planlægning og børnene lavede deres lanterner sammen med pædagogerne.    

Først i det 20. århundrede blev mange af de tyske sange oversat til dansk eller gendigtet, og lanterneløbet blev også mere populær i Danmark. Men kun sjældent finder skikken dens vej ind i de danske institutioner, så det er overvejende børn i de tyske børnehaver og skoler i Danmark, som fejrer denne tradition.

De danske institutioner i Sydslesvig organiserer derimod deres årlige lanterneoptog som en vigtig del af deres kulturelle traditioner. Et af de største lanterneoptog i Sydslesvig, med godt 700 deltagere, er siden 1999 hvert år blevet organiseret af Sydslesvigsk Forening, SSF, i Egernførde. Her deltager blandt andet Jes Kruse-Skolen, Risby Danske Børnehave og fritidshjem Egernførde samt de danske børnehaver i Borby og Ascheffel og Brødrene Brovst Børnehaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *