Kategorier

Venter på Lucia

af Anna Buck 

I mange danske institutioner i Sydslesvig, bliver der med et Luciaoptog den 13. december mindet om den Hellige Lucia. Den nutidige kvindelige skytshelgen for syge børn og blinde, døde martyrdøden omkring år 304 i forbindelse med kristenforfølgelser. Den lys bringende Lucia bliver i hele Europa æret og siden det 11. århundrede erindret rituelt. Ligesom så mange andre juletraditioner er Luciaoptoget forholdsvis ny i Sydslesvig. Men i modsætning til mange andre skikke, er denne skik ikke fra det sydlige Tyskland, men fra Sverige.

Luciabrude Foto -Roald Christesen
Luciabrude Foto -Sigrid Buck

Til Danmark kom lysfesten fra Sverige, da Danmark var under tysk besættelse. I løbet af denne tid kom der mange danskere til Sverige som oplevede traditionen. Efter 1945 kom mange tilbage og bragte lysdronningen med til Danmark, hvor de nordiske traditioner var meget populære efter krigen. Officielt var det Forening Norden og Danske Kvinders Beredskabstjeneste, der indførte skikken i de danske byer.

Hyppigt blev Luciabruden først modtaget i rådhuset, før hun besøgte plejehjem og børnehaver. Sådan var det for eksempel i Sønderborg i år 1946. Siden da bliver der, den 13. december, i mange offentlige institutioner og arrangementer fejret Luciaoptog i Danmark. Skikken spiller en familiær rolle i Sverige, dog har den ikke denne status i Danmark. Og til trods for den intensive kontakt til flertalsbefolkningen har det tyske mindretal i Nordslesvig heller ikke overtaget skikken om Luciabruden endnu.

Skandinavisk tradition i Sydslesvig

Mange danske traditioner i det danske mindretal i Sydslesvig har overtaget denne Luciaskik. I en beretning fra Folkelig Dansk Realskole står, at der allerede i år 1925 ved en julefest på realskolen, det der nu er Duborg-Skolen, havde været tolv hvid klædte piger, som havde båret lys gennem salen. På Jes Kruse-Skolen er Luciaoptog også en gammel tradition. Trods begejstringen for de årlige Luciaoptog i det danske mindretal kender størstedelen af den tyske befolkning i Sydslesvig Lucia kun fra Sverige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *